cafezanzibar_bed_and_breafast

Rökt lax och räkor nära Marstrand på Utters Rökeri

Här röker vi lax och räkor på gammalt och traditionell vis.

_mg_7611

Rökt lax och räkor

Att röka mat, som till exempel fisk och skaldjur, är ett gammalt sätt att tillaga och bevara sina råvaror. BBQ eller “Bar-b-que” kommer från franskan och betyder “från nos till svans”. I Sverige tänker de flesta på att grilla när de hör BBQ. Från början var dock Barb que ett sätt för de nordamerikanska cowboyerna att laga och möra köttet de fångat. Det gjordes genom att röka i röktunna eller under varma stenar i jorden.

Det finns många sätt att röka fisk på, men här på Utters Rökeri röker vi på gammalt, traditionellt vis i liten skala. I Sverige är det främst enris som används som bränsle, både för att det finns tillgängligt men också för att det ger en god smak. På Utters Rökeri röker vi med både bok, al och enris. Att röka fet fisk som lax ger ett extra bra resultat, och fiskens lösa köttstruktur gör att den tar åt sig röken på bästa sätt.

För en rökt lax krävs det tålamod – upp till  fyra timmar kan den rökas i röklådan. Men god blir den! Helst ska den avnjutas direkt men den håller sig minst en vecka i kylskåp. Våra rökta räkor kan avnjutas precis som de är med en god aioli och en nybakt baguette. Den rökta laxen smakar som bäst tillsammans med hjortronsås och bakad potatis. Vill du köpa med dig räkor eller lax från vår gårdsbutik finns det olika kryddningar att välja mellan.

Gästerna har ordetFörbeställ nyrökt lax och nyrökta räkor

Vid stora beställningar är det alltid bäst att förbeställa

Translate »